Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Pierogi z grzybami – kurkami

Składniki:

* ciasto:
* mąka pszenna - 800 gramów
* ciepła woda - 300 mililitrów
* oliwa z oliwek - 4 łyżki
* sól - 1 szczypta
* farsz:
* świeże kurki - 1 kilogram
* Esencja do duszonych mięs - 2 sztuki
* cebula szalotka - 2 sztuki
* czosnek, ząbek - 2 sztuki
* oliwa z oliwek - 80 mililitrów
* tymianek, gałązka - 1 sztuka
* rozmaryn, gałązka - 1 sztuka
* oscypek wędzony - 300 gramów
* cebula - 2 sztuki
* boczek wędzony - 200 gramów


Sposób przygotowania:

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok. Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj pierwszą kule na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z szalotką, dodaj umyte osuszone kurki. Całość smaż chwilę, w momencie jak grzyby puszczą wodę, dodaj Esencje do duszonych mięs, dobrze wymieszaj i gotuj, aż grzyby odparują. Dopraw je do smaku posiekanym rozmarynem, tymiankiem oraz czarnym pieprzem. Grzyby przestudź, następnie przesiekaj nożem i połącz z tartym oscypek. Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta połącz ze sobą ugniatając je widelcem. Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Podawaj z podsmażoną cebulką i boczkiem.
Ładowanie Rozmowy