Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Kluski leniwe z serem bryndza

Składniki:

* ziemniaki, najlepiej "stare" - 300 gramów
* mąka pszenna - 50 gramów
* mąka ziemniaczana - 1 łyżka
* jajko - 1 sztuka
* dodatkowa mąka do podsypania - 1 garść
* Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
* ser bryndza - 150 gramów
* cebula - 1 sztuka
* masło - 2 łyżki
* natka pietruszki - 0.5 pęczków


Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. 2. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser bryndzę również przeciśnij przez praskę. 3. Do wystudzonych ziemniaków dodaj bryndzę, jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo) Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), Wałki ciasta pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu sosu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj kluski oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie zamieszaj i natychmiast podawaj z sosem serowym na boku.
Ładowanie Rozmowy