Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Kluski leniwe

Składniki:

* ser twarogowy - 200 gramów
* serek homogenizowany o smaku waniliowym - 150 gramów
* ugotowane ziemniaki - 100 gramów
* jajka - 2 sztuki
* żółtka - 2 sztuki
* mąka ziemniaczana - 40 gramów
* mąka pszenna - 400 gramów
* bułka tarta - 100 gramów
* masło - 50 gramów



Sposób przygotowania:

Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę i zagnieć na jednolitą masę. Dodaj jaja, żółtka i serek homogenizowany. Następnie dodaj obie mąki i ponownie szybko i energicznie wyrób ciasto. Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i uformuj podłużne walce, potnij ukośnie na 4-5 centymetrowe kawałki. Wrzuć do posolonej wrzącej wody i gotuj, do momentu wypłynięcia. Rozpuść masło na patelni. Dodaj bułkę tartą i lekko zrumień. Kluski leniwe podawaj polane bułką tartą.

Ładowanie Rozmowy