Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Składniki:

* ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) - 1 kilogram
* mąka pszenna - 40 gramów
* mąka ziemniaczana - 60 gramów
* woda - 1 szklanka
* jajko - 1 sztuka
* grzyby suszone - 1 opakowanie
* Sos pieczeniowy jasny - 1 sztuka
* cebula - 1 sztuka
* ząbek czosnku - 1 sztuka
* śmietana - 0.5 szklanek
* natka pietruszki - 0.5 pęczków
* sól - 1 szczypta
* olej - 2 łyżki



Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto na kluski śląskie. Ziemniaki przetrzyj przez praskę, następnie dodaj jajko oraz sól i wymieszaj. Dodaj oba rodzaje mąki i dość szybko wyrób ciasto. Jeśli będzie się kleiło dodaj więcej mąki. Pamiętaj jednak, żeby nie wyrabiać ciasta zbyt długo, bo zrobi się kleiste i po ugotowaniu będzie twarde. Z ciasta odrywaj mniejsze kawałki i dłońmi formuj wałki. Każdy pokrój na małe – około 2 cm – kawałki. Ciasto formuj w dłoniach na okrągłe kulki. W każdej zrób palcem małe wgłębienie. Kluski gotuj w osolonym wrzątku kilka minut, aż wypłyną. Podawaj z przygotowanym sosem grzybowym i posiekaną natką pietruszki. Sos grzybowy. Grzyby namocz, a następnie pokrój w paski. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek. Jak nabiorą rumianego koloru, dodaj grzyby. Wlej szklankę wody z moczenia grzybów oraz szklankę czystej wody. Całość zagotuj. Dodaj  sos pieczeniowy jasny i  śmietanę. Gotuj sos kilka minut, aż zgęstnieje.

Ładowanie Rozmowy