Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Pralinki z mascarpone

Składniki:

* cukier puder - 200 gramów
* kakao - 50 gramów
* czekolada deserowa - 50 gramów
* ser mascarpone - 200 gramów
* margaryna do pieczenia - 100 gramów
* herbatniki - 150 gramów
* likier migdałowy - 20 gramów
* do obtoczenia pralin
* roztopiona czekolada lub wiórki kokosowe - 100 gramów


Sposób przygotowania:

Czekoladę z margaryną rozpuszczamy w gorącej kąpieli, herbatniki kruszymy ręcznie lub miksujemy blenderem. Do misy wkładamy wszystkie składniki razem z rozpuszczoną czekoladą i pokruszonymi herbatnikami. Całość mieszamy, najlepiej ręcznie, i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzoną masę nabieramy łyżką, formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach lub w roztopionej czekoladzie. Układamy kulki na talerzu i wstawiamy na parę minut do lodówki, aby się schłodziły.
Ładowanie Rozmowy