Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Czekoladowy fondant

Składniki:

* czekolada gorzka - 3 sztuki
* Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
* cukier - 150 gramów
* jajka - 5 sztuk
* mąka pszenna - 70 gramów
* cukier puder do dekoracji - 1 sztuka


Sposób przygotowania:

Kasię rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia, włóż 250 g połamanej czekolady i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na białą masę. Do masy żółtkowej dodaj lekko przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Pozostałe kostki czekolady przekrój na połówki. Masę przełóż do wysmarowanych Kasią foremek. W każdą wciśnij pół kostki czekolady i piecz w 190 st.C około 12 minut. Foremki wyjmij z piekarnika i studź przez kilka minut. Potem przy użyciu noża delikatnie wyjmij ciastka z foremek i posyp cukrem pudrem.
Wskazówki pieczenia:
12 minut 190 °C
Ładowanie Rozmowy