Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Ptysie ze śmietaną

Składniki:

ciasto
* margaryna do pieczenia - 100 gramów
* mąka - 200 gramów
* jajko - 5 sztuk
* woda - 250 mililitrów
* sól - 1 szczypta
nadzienie
* śmietanka 30% - 500 mililitrów
* cukier puder - 25 gramów


Sposób przygotowania:

W garnku zagotować wodę z margaryną i odrobiną soli. Na wrzący płyn wsyp mąkę. Ucieraj ciasto dotąd, aż zacznie odstawać od ścianek garnka. Po lekkim ostudzeniu wbijaj kolejno jajka, cały czas ucierając. Miękkie ciasto nałóż do rękawa cukierniczego. Na blachę posmarowaną Kasią wyciskaj z rękawa ptysie. Piecz około 10-25 minut w temperaturze 180-200 stopni C, pamiętając, aby przez pierwsze 10 minut pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną. Słodką śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Upieczone i ostudzone ptysie kroimy w poprzek i nadziewamy bitą śmietaną. Na końcu posypać cukrem pudrem.
Wskazówki pieczenia:
10 minut 180-200 °C
Ładowanie Rozmowy