Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Donaty bez drożdży

Składniki:

* mąka pszenna - 300 gramów
* cukier - 150 gramów
* margaryna do pieczenia - 50 gramów
* jajka - 2 sztuki
* soda oczyszczona - 10 gramów
* mleko - 0.5 szklanek
* jogurt naturalny - 0.5 szklanek
* wierzch
* biała czekolada - 1 sztuka
* mleczna czekolada - 1 sztuka
* śmietanka 30% - 80 mililitrów
* kolorowe posypki
* Kasia do wysmarowania blaszki


Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuść w rondelku i wymieszaj z ciepłym mlekiem i sodą. Jajka ubij z cukrem na puch. Foremkę do pączków z dziurką wysmaruj Kasią. Do masy jajecznej dodaj mąkę, mleko z dodatkami i jogurt. Wymieszaj. Do formy wkładaj porcje ciasta. Piecz 10-15 minut w 180 st.C Śmietankę podgrzej, podziel na pół i wlej do dwóch naczyń. Do każdego włóż jeden rodzaj czekolady i podgrzewaj w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści. Donaty mocz wierzchem w polewie i posyp kolorową posypką. Odstaw do zastygnięcia.
Ładowanie Rozmowy