Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Zupa ziemniaczana

Składniki:

* 5-6 skrzydełek z kurczaka
* 6 średnich ziemniaków
* duża marchew
* pietruszka
* 4 ząbki czosnku
* 300 g boczku wędzonego
* kawałek kiełbasy
* 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe
* majeranek suszony
* sól, pieprz
* łyżka mąki
* łyża masła


Sposób przygotowania:

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Skrzydełka wkładamy do garnka z wodą (ok 2 l), dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe. Zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, dodajemy marchew, pietruszkę i ząbki czosnku i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie skrzydełka i warzywa odławiamy i odstawiamy, aby trochę wystygły (ja dodatkowo bulion przecedzam, bo nie lubię, żeby w zupie pływały ziarna pieprzu czy ziela angielskiego). Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowaną marchew również pokrojoną w kostkę, pietruszkę startą na tarce i pokrojone mięso obrane ze skrzydełek i boczek z kiełbasą. Gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy łyżkę mąki i chwilkę podsmażamy, następnie zasmażkę zalewamy pół szklanki zimnej wody i zagotowujemy, mieszając, aby nie powstały grudki. Taką masę wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze chwilę, ewentualnie doprawiając do smaku.
Ładowanie Rozmowy