Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Zupa grochowo – ziemniaczana

Składniki:

* wywar z mięsa i warzyw - 1.5 litrów * Rosół z kury - 1 sztuka * groch - 20 dekagramów * ziemniaki - 30 dekagramów * cebula - 10 dekagramów * wędzony boczek - 10 dekagramów * kiełbasa - 10 dekagramów * Pieprz czarny mielony- 1 szczypta * czosnek * Majeranek - 1 łyżka


Sposób przygotowania:

Groch włóż do wody na dwie godziny. Następnie ugotuj w wywarze z mięsa i warzyw. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania grochu włóż pokrojone ziemniaki i majeranek. Pokrój boczek i cebulę. Usmaż boczek dodając posiekaną cebulę. Pokrój kiełbasę w plasterki. Dodaj do zupy boczek, cebulę i kiełbasę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do zupy, dopraw do smaku pieprzem. Do gotujące się zupy, dodaj kostkę Knorr. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku.
Ładowanie Rozmowy