Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Zupa grochowo – ziemniaczana

Składniki:

* wywar z mięsa i warzyw - 1.5 litrów
* Rosół z kury - 1 sztuka
* groch - 20 dekagramów
* ziemniaki - 30 dekagramów
* cebula - 10 dekagramów
* wędzony boczek - 10 dekagramów
* kiełbasa - 10 dekagramów
* Pieprz czarny mielony- 1 szczypta
* czosnek
* Majeranek - 1 łyżka


Sposób przygotowania:

Groch włóż do wody na dwie godziny. Następnie ugotuj w wywarze z mięsa i warzyw. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania grochu włóż pokrojone ziemniaki i majeranek. Pokrój boczek i cebulę. Usmaż boczek dodając posiekaną cebulę. Pokrój kiełbasę w plasterki. Dodaj do zupy boczek, cebulę i kiełbasę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do zupy, dopraw do smaku pieprzem. Do gotujące się zupy, dodaj kostkę Knorr. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku.
Ładowanie Rozmowy