Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Zupa krem z białych szparagów

Składniki:

* białe szparagi - 500 gramów
* cukier - 1 szczypta
* Bulion na włoszczyźnie - 1 sztuka
* ziemniaki - 2 sztuki
* cebula - 1 sztuka
* olej roślinny - 3 łyżki
* śmietana 18% - 150 mililitrów
* biały pieprz - 0.5 łyżeczek
* Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
* szczypiorek - 1 łyżka
* bagietka - 1 sztuka


Sposób przygotowania:

Ziemniaki i cebulę obierz. Oba warzywa pokrój w kostkę, posiekaj szczypior. Obierz szparagi i odetnij końce. Wszystkie obierzyny razem ze zdrewniałymi końcami gotuj przez 5 minut w litrze wody. Na sam koniec do wywaru dodaj bulion na włoszczyźnie. Całość przecedź. W kolejnym garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj białe szparagi i ziemniaki. Całość zalej wcześniej przygotowanym wywarem. Zupę gotuj około 30 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zupę zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku gałką, szczyptą cukru i białym pieprzem, na koniec zapraw śmietaną. Gotową zupę podawaj z kawałkiem bagietki, posypaną szczypiorem.
Ładowanie Rozmowy