Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Zupa pomidorowa z chili

Składniki:

* pomidory z puszki - 400 gramów
* Rosół z kury (kostka) - 1 sztuka
* mleko kokosowe - 200 mililitrów
* bulion warzywny - 300 mililitrów
* cebula nieduża - 1 sztuka
* ząbek czosnku - 2 sztuki
* Świeży imbir posiekany - 0.5 łyżeczek
* papryczka chilli - 0.25 sztuk
* świeża kolendra - 1 pęczek
* łodyga trawy cytrynowej - 1 sztuka
* jogurt naturalny - 4 łyżki
* oliwa z oliwek - 2 łyżki


Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli pokrój w drobną kostkę, następnie przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj imbir. Do garnka wlej bulion, dodaj pomidory oraz kokosowe mleko. Całość zagotuj, dodaj kostkę rosołową, trawę cytrynową, następnie zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Gotową zupę dopraw pokrojoną kolendrą, udekoruj łyżką jogurtu i podawaj.
Ładowanie Rozmowy