Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

Składniki:

* pieczarki - 15 sztuk
* Rosół z kury (kostka)- 1 sztuka
* cebula - 1 sztuka
* por - biała część - 1 sztuka
* ząbek czosnku - 1 sztuka
* margaryna - 2 łyżki
* jogurt naturalny - 2 łyżki
* serek topiony śmietankowy - 100 gramów
* groszek ptysiowy - 3 łyżki
* natka pietruszki do dekoracji
* woda - 600 mililitrów


Sposób przygotowania:

Pieczarki umyj i osusz, a następnie pokrój w plastry i przesmaż w garnku na margarynie. Cebulę, czosnek oraz pora pokrój drobno i dodaj do pieczarek. Wymieszaj i duś chwilę razem. Wlej 600 ml wody i zagotuj. Dodaj kostkę rosołową, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę zmiksuj. Serek pokrój i dodawaj po kawałku do zupy cały czas mieszając, do momentu aż serek się całkowicie rozpuści. Gotową zupę podawaj z ptysiowym groszkiem. Z jogurtu narysuj na zupie grzybka. Z listków pietruszki zrób otaczającą go trawę.
Ładowanie Rozmowy