Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Krem z zielonego groszku

Składniki:

* twardy ser np. parmezan lub pecorino - 100 gramów
* zielony groszek mrożony - 800 gramów
* cebula - 1 sztuka
* średniej wielkości ziemniaki - 2 sztuki
* Bulion na włoszczyźnie - 2 sztuki
* śmietana 12% - 100 mililitrów
* mięta - 1 pęczek
* oliwa z oliwek - 5 łyżek
* kromka ciemnego chleba - 4 sztuki
* ząbek czosnku - 3 sztuki
* cytryna - 0.5 sztuk


Sposób przygotowania:

Zetrzyj ser, cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj czosnek, ziemniaki pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Kromki chleba natrzyj jednym ząbkiem czosnku, skrop dwoma łyżkami oliwy, posyp z wierzchu serem. Grzanki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Grzanki piecz przez 10 minut, aż ser zrobi się rumiany. W odpowiednim garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebule i czosnek, dodaj ziemniaki, kostki rosołowe, wszystko razem zalej litrem wody. Całość gotuj około 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie, po tym czasie dodaj groszek, śmietanę i miętę, całość gotuj kolejne 5 minut. Następnie zupę dokładnie zmiksuj w kielichu blendera, a potem przecedź przez drobne sito. Tak przygotowaną zupę podawaj w odpowiednich talerzach z serowymi grzankami.
Ładowanie Rozmowy