Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Krem z brokułów

Składniki:

* Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem - 2 sztuki
* brokuły - 500 gramów
* cebula - 1 sztuka
* płatki migdałów - 60 gramów
* ząbek czosnku - 1 sztuka
* woda-wrzątek - 1 litr
* olej - 1 łyżka
* śmietana 18% - 1 szklanka
* grzanki z bułki
* sól do smaku - 1 szczypta
* Pieprz czarny z Wietnamu mielony - 1 szczypta


Sposób przygotowania:

Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku. Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę. Zeszklij cebulę, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z połową płatków migdałów. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając. Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów i usmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Zmiksuj zupę, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze śmietaną i udekoruj pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.
Ładowanie Rozmowy