Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Krem z bobu

Składniki:

* ziemniaki - 3 sztuki
* por - 1 sztuka
* śmietana - 5 łyżeczek
* kurki - 100 gramów
* kolendra
* masło
* bób - 500 gramów
* sól - 1 szczypta
* pieprz - 1 szczypta


Sposób przygotowania:

Bób wrzucamy na 5 minut do wrzącej osolonej wody, następnie odcedzamy i przelewamy zimna wodą, łuskamy. Pora i ziemniaki kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy bób , zalewamy gorącym wywarem , dodajemy pieprz, sól i łyżeczkę cukru do smaku. Gotujemy ok 15-20 minut do miękkości i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kurki około 10 minut. Zdejmujemy kurki, dodajemy łyżkę masła i smażymy bagietkę pokrojoną w kromeczki – tak żeby się zrumieniła. Krem wlewamy do talerzy i dodajemy łyżkę śmietany, delikatnie mieszamy. Na kremie układamy kurki, liście kolendry i grzanki. Zupa jest smaczna zarówno na ciepło, jak i w formie chłodnika.
Ładowanie Rozmowy