Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Indyjska zupa pomidorowa

Składniki:

* pomidory w puszce - 2 puszki
* mleko kokosowe z puszki - 1 puszka
* Bulion na włoszczyźnie - 1 sztuka
* woda - 400 mililitrów
* cebula - 1 sztuka
* świeży imbir - 3 cm kawałek - 1 sztuka
* ząbek czosnku - 2 sztuki
* papryczka chilli - 2 sztuki
* Liść laurowy - 1 sztuka
* Kmin rzymski - 1 łyżeczka
* kolendra - 0.5 łyżeczek
* garam masala - 0.5 łyżeczek


Sposób przygotowania:

Podgrzej olej w dużym garnku. Posiekaj cebulę i czosnek, zetrzyj imbir na tarce. Dodaj do oleju i smaż, aż cebula będzie miękka. Posiekaj chilli. Następnie dodaj do cebuli chilli, liść laurowy, kmin rzymski, kolendrę i garam masalę. Smaż przez około 4-5 minut i dodaj pomidory. Dolej mleko kokosowe i 400 mililitrów wody. Następnie dodaj kostkę rosołową. Gotuj około 15-20 minut, a następnie zmiksuj blenderem. Podawaj np. z chlebem.
Ładowanie Rozmowy