Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Pizza Wiejska

Składniki:

* pierś z kurczaka - 100 gramów
* starty parmezan - 200 gramów
* czerwona papryka - 1 sztuka
* Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula - 2 sztuki
* cebula - 1 sztuka
* pieczarki - 100 gramów
* boczek w plastrach - 200 gramów
* oliwa z oliwek - 2 łyżki
* mąka do podsypania ciasta - 50 gramów
* ciasto do pizzy
* mąka - 1 kilogram
* woda - 500 mililitrów
* cukier - 25 gramów
* sól - 20 gramów
* drożdże - 8 gramów
* olej - 50 mililitrów
* sos
* koncentrat pomidorowy - 100 gramów
* cukier - 1 łyżeczka
* sól - 1 łyżeczka
* Oregano z Turcji Knorr - 2 łyżeczki
* woda - 30 mililitrów


Sposób przygotowania:

Paprykę, cebule i pieczarki pokrój w plastry. Pierś podsmaż i pokrój w paski. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości. Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka. Na wierzchu pizzy ułóż starty ser oraz posyp przyprawą w mini kostkach. Paprykę, cebulę, mięso z kurczaka i pieczarki ułóż na pizzy. Na wierzchu ułóż plastry boczku. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut.
Ładowanie Rozmowy