Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Knedle ziołowe

Składniki:

* ziemniaki - 500 gramów
* Sos borowikowy - 1 opakowanie
* mąka ziemniaczana - 50 gramów
* żółtka - 2 sztuki
* szałwia - 2 sztuki
* majeranek - 2 sztuki
* tymianek - 0.5 pęczków
* natka pietruszki - 0.2 pęczków
* Gałka muszkatołowa - 1 szczypta


Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, następnie zetrzyj na tarce. Zioła posiekaj. Połącz ziemniaki, zioła, mąkę ziemniaczaną i żółtka, dodaj przyprawy i zagnieć ciasto. Przykryte zostaw na 20 minut. Z ciasta uformuj okrągłe kluski, jeśli ciasto bardzo się klei zanurz ręce w mące i posyp mąką stolnicę. Gotuj je 10 minut w osolonym wrzątku. Podawaj z przygotowanym sosem. Przygotuj sos borowikowy według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.
Ładowanie Rozmowy