Składniki:
* kaczka - 1 sztuka
* Delikat przyprawa uniwersalna - 2 łyżki
* cytryna - 3 sztuki
* cebula - 1 sztuka
* białe wytrawne wino - 1 szklanka
* Imbir - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Do środka sprawionej i umytej kaczki włóż dwie cytryny. Trzecią przekrój na pół, odkrój z każdej połówki po 2 plasterki, z reszty wyciśnij sok. Do naczynia żaroodpornego włóż kaczkę, wlej około 2 szklanek wody, dodaj pokrojoną na plastry cebulę, imbir oraz przyprawę. Zagotuj i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 60 minut. Kaczkę wyjmij z piekarnika, sos przecedź. Kaczkę ponownie włóż do naczynia, polej winem, wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Gotową kaczkę ułóż na półmisku, skrop sokiem z cytryny i ozdób plasterkami cytryny. Przecedzony sos z pierwszej fazy pieczenia połącz z sosem winnym i po zagotowaniu podawaj do kaczki.