* dynia np. Hokkaido - 1 kilogram
* Rosół z kury - 1 sztuka
* mleko kokosowe - 200 mililitrów
* cebula - 1 sztuka
* ząbek czosnku - 1 sztuka
* kawałek świeżego imbiru, ok. 5 cm
* brązowy cukier - 1 łyżka
* pestki z dyni - 50 gramów
* olej rzepakowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój dynię na kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Przesmaż cebulę i czosnek na oleju. Dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż przez 5 min razem. Dodaj 1 l wody i kostki bulionowe. Całość gotuj do miękkości, ok. 10 min. Zmiksuj zupę na gładko. Dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zagotuj. Podawaj z pestkami dyni.