Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Shakshuka

Składniki:

* cebula - 1 sztuka
* ząbek czosnku - 1 sztuka
* żółta papryka - 1 sztuka
* krojone pomidory z puszki - 700 gramów
* oliwa - 1 łyżka
* Przyprawa Adobo Knorr - 2 łyżeczki
* cukier brązowy - 1 łyżeczka
* ciecierzyca z puszki - 250 gramów
* młody szpinak - 100 gramów
* jaja - 4 sztuki


Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek pokrój drobno. Paprykę umyj i pokrój w paski. Cebulę z czosnkiem oraz paprykę podsmaż z oliwą w szerokim rondlu. Po chwili dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze jedną minutę. Dodaj cukier, pokrojone pomidory, odcedzoną ciecierzycę i całość duś ok 15 minut. Teraz zrób na powierzchni sosu cztery wgłębienia i wbij do każdego jajko. Przykryj rondel i pozostaw na małym ogniu jeszcze ok 5 minut aż jajka lekko się zetną. Podawaj od razu posypane młodymi listkami szpinaku.
Ładowanie Rozmowy