Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Falafel

Składniki:

* Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 2 opakowania
* ciecierzyca - 250 gramów
* olej rzepakowy do smażenia - 150 mililitrów
* natka kolendry - 1 pęczek
* natka pietruszki - 1 pęczek
* woda gazowana - 100 mililitrów
* cebula - 1 sztuka
* ząbek czosnku - 3 sztuki
* mąka pszenna - 2 łyżki
* kawałek pora
* szczypior - 1 pęczek
* cytryna - 1 sztuka
* ostre papryki (najlepiej zielone) - 2 sztuki
* ziarna sezamu - 100 gramów


Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namocz w wodzie na noc. Odcedzoną ciecierzycę, natkę pietruszki i kolendry, chili, pokrojoną cebulę, czosnek, szczypior i kawałek pora umieść w kielichu miksera, zalej wodą gazowaną i zmiksuj dokładnie. Dopraw do smaku sosem sałatkowym i dodaj mąkę, aby nieco zagęścić ciasto. Z ciasta uformuj małe kulki, które następnie spłaszcz i panieruj w sezamie. Smaż w dużej ilości tłuszczu w średniej temperaturze na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu, układając kotleciki na papierowym ręczniku. W razie potrzeby falafele dopiecz w nagrzanym piekarniku.
Ładowanie Rozmowy