Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Zupa z kalarepy i rzodkiewek

Składniki:

* kalarepa - 2 sztuki
* Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
* rzodkiewka - 1 pęczek
* ziemniaki - 2 sztuki
* marchewka - 1 sztuka
* pietruszka - 1 sztuka
* cebula - 1 sztuka
* por - 1 sztuka
* kawałek selera
* natka pietruszki - 0.5 pęczków
* koperek - 0.5 pęczków
* Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
* oliwa do smażenia
* woda - 1.7 litrów



Sposób przygotowania:

Umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pół pora (tylko białą część) pokrój, zioła posiekaj. Wrzuć warzywa do 1,7 litra wody. Dodaj obraną, pokrojoną jedną kalarepkę i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kostki Knorr. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wrzuć połowę natki i koperku. Dopraw pieprzem, a następnie zmiksuj. Pozostałą część pora pokrój w cienkie plasterki, cebulę pokrój w piórka, a kalarepkę w słupki. Rzodkiewkę pokrój w plasterki. Warzywa podsmaż na oliwie przez 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i smaż jeszcze 2 minuty. Warzywa z patelni dodaj do zupy i zagotuj. Zupę z kalarepy i rzodkiewek podaj posypaną natką i koperkiem zaraz po przygotowaniu.

Ładowanie Rozmowy