Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Risotto grzybowe z nutą cytryny

Składniki:

* cebula - 1 sztuka
* pieczarki - 100 gramów
* Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
* Kremowa zupa borowikowa Knorr - 1 opakowanie
* Ryż do risotto typu arborrio lub carnaroli - 200 gramów
* cytryna - 1 sztuka
* oliwa - 3 łyżki
* ząbek czosnku - 2 sztuki
* śmietana - 100 mililitrów
* parmezan - 100 gramów
* natka pietruszki do podania
* świeży tymianek do podania


Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek, tymianek i pietruszkę. Pieczarki pokrój na cząstki, otrzyj cytrynę ze skórki. Bulionetkę i zupę Knorr rozpuść w litrze gotującej się wody. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę, dodaj ryż, smaż chwilę, aż zrobi się szklisty, powoli wlewaj bulion z zupą borowikową, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Gotowe risotto na koniec zapraw śmietaną, dopraw do smaku parmezanem, skórką z cytryny i ziołami.
Ładowanie Rozmowy