Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Makaron linguine z pieczonymi warzywami

Składniki:

* bakłażan - 1 sztuka
* parmezan - 100 gramów
* oliwa z oliwek - 2 łyżki
* Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
* makaron linguine - 200 gramów
* świeża bazylia - 1 pęczek
* średnia cukinia - 1 sztuka
* pomidorki koktajlowe - 250 gramów
* ząbek czosnku - 1 sztuka


Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 220° C. Makaron ugotuj al dente, według wskazówek producenta. Po ugotowaniu makaron odcedź, pozostawiając niewielką ilość wody na dnie. Bakłażana, cukinię i cebulę pokrój w półplastry, pomidorki przekrój na pół, posiekaj bazylię, zetrzyj ser, czosnek rozetrzyj na miazgę. Warzywa rozłóż na blasze piekarnika. Piecz około 10- 15 minut. W misce z kilkoma łyżkami wody i oliwą rozetrzyj bulion warzywny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser i posiekaną bazylię. Całość mieszaj, aż uzyskasz gładką pastę. W garnku, w którym gotowałeś makaron pomieszaj pastę i upieczone warzywa.
Ładowanie Rozmowy