Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

PĄCZKI

Składniki:

* Margaryna do pieczenia Kasia - 2 dekagramy
* mąka pszenna - 50 dekagramów
* jajka - 3 sztuki
* cukier - 5 dekagramów
* drożdże - 3 dekagramy
* mleko - 1.5 szklanek
* powidła - 1 szklanka
* olej - 1 opakowanie
* cukier puder do dekoracji
* skórka z cytryny - 2 łyżeczki
* sól - 1 szczypta


Sposób przygotowania:

WYKONANIE: drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać je do mąki, do tego zaczyn, skórkę z cytryny i sól. Wyrobić ciasto, dodać roztopioną i ostudzoną Kasię i wyrabiać cały czas aż margaryna całkowicie się wchłonie. Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Łyżką, najlepiej drewnianą, nabrać ciasta i w dłoniach oprószonych mąką utoczyć najpierw mały placek, nałożyć na środek łyżeczkę powideł czy marmolady, dokładnie zlepić i uformować kule. Ułożyć zlepioną stroną na posypanej mąką stolnicy i pozostawić w ciepłym miejscu aby lekko podrosły. Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym głębokim oleju. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wskazówki pieczenia:
250 °C
Ładowanie Rozmowy