Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Orzechowe ciasteczka

Składniki:

* mąka - 30 dekagramów
* mielonych orzechów laskowych - 8 dekagramów
* margaryna do pieczenia - 20 dekagramów
* jajka - 2 sztuki
* cukier puder - 10 dekagramów
* cukier waniliowy - 1 opakowanie
* cukier puder do oprószenia - 1 opakowanie
* orzechy pistacjowe - 50 gramów
* orzechy włoskie - 50 gramów


Sposób przygotowania:

Zagnieść kruche ciasto z mąki, orzechów, margaryny, żółtek, cukru, cukru waniliowego. Ulepić kulę, zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. Ulepić kulki o średnicy 2 cm, spłaszczyć poukładać je na blasze wyścielonej pergaminem. Piec 15 minut w temperaturze 170-180 C. Posypać cukrem pudrem.
Wskazówki pieczenia:
15 minut 170 -180 °C
Ładowanie Rozmowy