Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Linzer

Składniki:

* cukier puder - 70 gramów
* mąka pszenna - 200 gramów
* Margaryna do pieczenia - 150 gramów
* żółtka - 1 sztuka
* proszek do pieczenia - 1 opakowanie
* dżem truskawkowy - 1 opakowanie
* cukier puder do dekoracji - 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 170°C W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko i margarynę w kawałkach. Całość zacznij zagniatać i wyrabiaj, aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. Z połowy ciasta wytnij pełne formy mini ciasteczek, z drugiej połowy - formy tej samej wielkości, ale mające dziurkę w środku (to będzie góra ciasteczka). Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz, aż się zrumienią, 8-10 minut. Wyjmij i ostudź. Na każdym pełnym ciasteczku rozsmaruj łyżeczkę dżemu. Ostrożnie nałóż ciasteczka z dziurką na ciasteczkami z dżemem (dżem powinien lekko wyjść przez otwór w ciasteczku). Przed podaniem posyp ciasteczka cukrem pudrem . Będą bardziej miękkie po nocy w metalowym pudełku.
Wskazówki pieczenia:
10 minut 170 °C
Ładowanie Rozmowy