Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Korzenne ciasteczka na choinkę

Składniki:

ciasto
* margaryna do pieczenia - 100 gramów
* mąka - 1.75 szklanek
* cukier puder - 0.6 szklanek
* miód - 100 gramów
* żółtko - 2 sztuki
* soda oczyszczona - 1 łyżeczka
* cynamon - 1 łyżeczka
* imbir - 0.5 łyżeczek
* kardamon - 0.5 łyżeczek
lukier
* cukier puder - 1 szklanka
* białko - 1 sztuka
* dodatki
* barwniki spożywcze - 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Do miski włóż miękką margarynę i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st.C. Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.
Ładowanie Rozmowy