Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Domowe ciastka Oreo

Składniki:

ciasto
* margaryna do pieczenia - 70 gramów
* mąka - 1.25 szklanek
* kakao - 0.75 szklanek
* proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
* soda oczyszczona - 0.25 łyżeczek
* sól - 0.25 łyżeczek
* cukier puder - 1 szklanka
* jajko - 1 sztuka
* ekstrakt waniliowy - 0.5 łyżeczek
krem
* margaryna do pieczenia - 113 gramów
* cukier puder - 1.75 szklanek
* sól - 1 szczypta
* ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka


Sposób przygotowania:

ILOŚĆ: ok. 25 ciastek. Margarynę przekładamy do miseczki i roztapiamy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia. W kolejnej miseczce mieszamy razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Cukier dodajemy do ostudzonej Kasi i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i wanilię i mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Mieszankę dodajemy do suchych składników i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto owijamy folią i kładziemy do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na około 3 mm i wykrawamy szklanką ciasteczka ( u mnie szklanka o śr. 6,5 cm ), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy przez 8 min. Po upieczeniu przekładamy do całkowitego ostudzenia. Miękką Margarynę na nadzienie miksujemy do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji, następnie powoli dodajemy cukier, sól oraz wanilię i ubijamy tylko połączenia składników. Z masy na nadzienie formujemy kuleczki i wkładamy na ciastko, następnie przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Postępujemy tak do wyczerpania masy i ciastek.
Wskazówki pieczenia:
8 minut 170 °C
Ładowanie Rozmowy