Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Bezglutenowe pierniczki

Składniki:

ciasto
* mąka kukurydziana - 100 gramów
* margaryna do pieczenia - 80 gramów
* mąka gryczana - 100 gramów
* mąka ryżowa - 50 gramów
* przyprawa do piernika (bezglutenowa) - 1 opakowanie
* kakao (bezglutenowe) - 2 łyżeczki
* bezglutenowy proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
* miód - 100 gramów
* cukier puder - 50 gramów
* jajko - 1 sztuka
lukier
* cukier puder - 150 gramów
* białko jajka - 1 sztuka
* barwniki spożywcze


Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj wszystkie mąki z bezglutenowym proszkiem do pieczenia, bezglutenowym kakao i bezglutenową przyprawą do pierników. Dodaj cukier puder, miód, margarynę i jajko, wymieszaj mikserem. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodaj 2 łyżki wody. Całość wyłóż na stół podsypany mąką kukurydzianą i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli klei się do rąk, dodaj więcej mąki. Na stole połóż papier do pieczenia. Papier i wałek oprósz mąką kukurydzianą i wałkuj partiami ciasto na grubość kilku milimetrów. Wycinaj foremkami małe pierniczki i przenoś je za pomocą noża na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 6-8 minut. Cukier puder utrzyj z odrobiną białka na gładki gęsty lukier. Możesz go dodatkowo zabarwić odrobiną barwnika spożywczego. Lukier przełóż do tutki z pergaminu i udekoruj wystudzone pierniczki.
Wskazówki pieczenia:
8 minut 180 °C
tortownica o średnicy 18-20 cm
Ładowanie Rozmowy