Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Befsztyk po angielsku

Składniki:

* polędwica wołowa - 650 gramów
* Sos myśliwski - 1 opakowanie
* Pieprz czarny - 10 gramów
* woda - 300 mililitrów
* korzeń selera - 1 sztuka
* cebula - 2 sztuki
* pietruszka - 1 sztuka
* smalec do smażenia
* gałązki świeżego tymianku - 2 sztuki
* ziarna jałowca - 6 sztuk
* marynata
* mała główka czosnku - 1 sztuka
* czerwone wino - 500 mililitrów
* olej do smażenia
* marchew - 1 sztuka


Sposób przygotowania:

Warzywa oczyść i pokrój w grubą kostkę, czosnek pozostaw w łupinach. Przesmaż warzywa na patelni. Do przesmażonych warzyw dodaj tymianek, rozgniecione ziarna jałowca i wino. Gotuj 6 min. Ostudzoną marynatą zalej mięso i pozostaw do marynowania pod przykryciem na 24 godz. Mięso oczyść z marynaty oraz z błonek i ścięgien. Pokrój na równe plastry, spłaszcz ręką. Befsztyki oprósz pieprzem i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron tak, żeby mięso było lekko różowe w środku. Do sosu myśliwskiego dodaj 2 łyżki tłuszczu ze smażenia. Befsztyki podawaj polane sosem i z ziemniakami pod każdą postacią.
Ładowanie Rozmowy