Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Zupa krem z marchewki

Składniki:

* marchew - 4 sztuki
* cebule - 2 sztuki
* ziemniaki - 2 sztuki
* ostra papryka - 1 sztuka
* Rosół drobiowo-warzywny - 2 sztuki
* sok pomarańczowy - 200 mililitrów
* migdały w plastrach
* Cynamon z Wietnamu - 1 szczypta
* Curry - 1 łyżka
* ziarenka kardamonu lub szczypta mielonego kardamonu - 2 sztuki
* mielone goździki - 1 szczypta
* miód - 2 łyżki
* śmietana 18% lub gęsty jogurt - 200 mililitrów
* cytryna - 1 sztuka
* olej słonecznikowy - 50 mililitrów


Sposób przygotowania:

Marchew oraz ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj przyprawy (curry, ostrą paprykę, cynamon, goździki i kardamon). Całość smaż chwilę, po czym zalej 1,5 litrem wody. Zupę gotuj około 40 minut - do momentu, w którym warzywa zupełnie się rozgotują. Po tym czasie dolej sok z pomarańczy i plastry cytryny. Dodaj również 2 kostki rosołu drobiowo warzywneg. Następnie zmiksuj zupę dokładnie na jednolitą masę. Dopraw do smaku miodem, jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw odrobiną soli. Migdały podpiecz na patelni na złoty kolor. Zupę podawaj udekorowaną łyżką śmietany lub jogurtu, posypaną z wierzchu migdałami.
Ładowanie Rozmowy