Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Zupa gulaszowa z marchewka i papryką

Składniki:

* karkówka bez kości - 0.5 kilogramów
* cebula duża - 3 sztuki
* marchew duża - 3 sztuki
* papryka czerwona - 2 sztuki
* ziemniaki - 2 sztuki
* olej z pestek winogron - 5 łyżek
* szczypiorek pokrojony drobno - 4 łyżki
* koncentrat pomidorowy 30% - 1 łyżeczka
* słodka mielona papryka - 1 szczypta
* cukier - 1 szczypta
* woda - 4 szklanki
* Węgierska zupa gulaszowa Knorr - 1 sztuka
* Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 szczypta
* Delikat przyprawa w płynie Knorr - 1 łyżeczka


Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone z błon mięso osuszyć. Pokroić w kostkę . Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, 1 łyżeczki maggi i szczypty Delikatu .Wetrzeć w mięso dokładnie .Zostawić na 30 minut. Obrać cebulę i marchewki . Cebule pokroić w piórka , a marchewki w grube pół plasterki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki ( kawałek w drobną kosteczkę do dekoracji).Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać resztę oleju na patelni i na gorącym obsmażyć mięso aż do zrumienienia ( mieszając). Dołożyć cebulę i zeszklić. Przełożyć wszystko do garnka z grubym dnem. Dorzucić marchew, ziemniaki i paprykę. Zalać wodą .Dodać 1 łyżeczkę maggi w płynie .Dusić aż mięso będzie miękkie. Rozrobić zupę gulaszową w zimnej wodzie i wlać do garnka. Wymieszać i gotować 10 minut. Doprawić zupę do smaku koncentratem, Delikatem, mieloną papryką, cukrem. Podawać w miseczkach posypane pokrojonym szczypiorkiem i pokrojoną drobno papryką. Do tego można podać pieczywo.
Ładowanie Rozmowy