Składniki:
* cebula - 1 sztuka
* kalafior - 1 sztuka
* Curry - 2 łyżeczki
* Bulion na włoszczyźnie - 2 sztuki
* świeży imbir - mały kawałek - 10 gramów
* śmietana - 150 mililitrów
* margaryna/masło - 3 łyżki
* czerwony pieprz - 1 łyżeczka
* mały pęczek natki kolendry - 1 sztuka
* ząbek czosnku - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaj czosnek i cebulę, posiekaj natkę kolendry. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Na rozgrzanej ramie podsmaż czosnek i cebulę, aż zrobią się szkliste, dodaj przyprawę curry, smaż je przez chwilę. Dodaj kalafiora, litr wody, dwie kostki rosołowe. Całość gotuj około 30 minut na wolnym ogniu, aż kalafior zrobi się zupełnie miękki. Zupę przełóż do kielicha miksera, dokładnie rozdrobnij, przecedź przez sito, zabiel śmietaną. Gotową zupę podawaj z natką kolendry i roztartym czerwonym pieprzem.