Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Krem selerowy

Składniki:

* seler - 100 gramów
* Bulion na włoszczyźnie - 2 sztuki
* młoda bulwa selera - 4 sztuki
* cukier - 1 łyżeczka
* Chili - 0.25 łyżeczki
* śmietana 18% - 100 mililitrów
* sok z cytryny - 1 łyżka
* pieprz
* posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
* masło - 2 łyżki
* woda-wrzątek - 1 litr


Sposób przygotowania:

Obierz i pokrój selery w kostkę. Rozgrzej w garnku masło i duś selery przez 5 minut, po czym dodaj cukier. Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie w 1 litrze wrzątku i wlej do selerów. Dodaj chilli i gotuj przez 15 minut. Zmiksuj zupę blenderem lub przetrzyj ją przez sito. Następnie dodaj śmietanę i dopraw całość sokiem z cytryny oraz pieprzem. Podawaj gotowy krem posypany natką pietruszki.
Ładowanie Rozmowy