Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Jarzynowa zupa

Składniki:

* całe uda z kurczaka - ćwiartki - 600 gramów
* Liść laurowy - 4 sztuki
* Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 ziaren
* Pieprz czarny z Wietnamu - 8 ziaren
* brukselka - 200 gramów
* marchewka - 2 sztuki
* pietruszka - 1 sztuka
* kalafior - 1 sztuka
* fasolka szparagowa zielona (może być mrożona) - 200 gramów
* kawałek białej części pora - 1 sztuka
* ziemniaki średniej wielkości - 5 sztuk
* natka koperku - 1 pęczek
* śmietana - 100 mililitrów
* sól - 1 szczypta
* Pieprz czarny mielony - 1 szczypta
* seler - 0.25 sztuk


Sposób przygotowania:

Ćwiartki kurczaka umyj, umieść w dużym garnku, zalej około 2 litrami zimnej wody, dodaj łyżkę soli i nastaw na gaz, a gdy woda się zagotuje, zbierz powstała pianę. Mięso gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler obierz, pokrój w 2 cm kostkę. Z brukselki usuń zewnętrzne liście, natnij ją delikatnie nożykiem na krzyż od strony głąba. Kalafiora rozdrobnij, wycinając z niego małe różyczki. Następnie oczyść i przekrój na trzy części fasolkę szparagową, posiekaj natkę koperku. Do gotującego się mięsa dodaj marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki oraz w całości pora i przekrojoną na pół cebulę. Zupę z warzywami gotuj 20 minut, po tym czasie dodaj brukselkę, fasolkę szparagową oraz przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Wszystko razem gotuj około 5 minut, po czym dodaj kalafiora. Zupę z dodanym kalafiorem gotuj jeszcze kolejne 5 minut. Po tym czasie, gdy wszystkie warzywa są miękkie, wyłów rozgotowaną cebulę i pora, a zupę zapraw śmietaną. Tuż przed podaniem dodaj koperek.
Ładowanie Rozmowy