Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Aromatyczna zupa krem z batatów z curry

Składniki:

* Bataty - 3 sztuki
* Rosół z kury - 1 sztuka
* pasta curry czerwona - 1 łyżeczka
* cebula - 1 sztuka
* ząbek czosnku - 2 sztuki
* olej - 2 łyżki
* czerwona papryka - 1 sztuka
* jogurt naturalny - 6 łyżek
* kolendra świeża - 1 pęczek
* sok z 1/2 cytryny - 25 mililitrów
* curry w proszku - 1 łyżeczka
* pieprz cayenne - 1 szczypta
* chlebek pita - 1 sztuka



Sposób przygotowania:

Bataty obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Cebulę oraz paprykę również pokrój w kostkę a czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej olej, przesmaż czosnek, cebulę oraz paprykę, następnie dodaj pastę oraz przyprawę curry. Smaż 2-3 minuty, następnie dodaj bataty i smaż kolejne 2 minuty. Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj kostkę rosołową i zagotuj. Zupę gotuj do momentu, gdy bataty będą już miękkie. Następnie przelej zawartość garnka do kielicha blendera i zmiksuj na gładki krem. Powstałą zupę dopraw do smaku pieprzem Cayenne. W miseczce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny oraz pokrojoną drobno kolendrą. Zupę nalej do miseczek, wierzch każdej porcji udekoruj jogurtem i podawaj – oczywiście z podpieczonym, chrupiącym kawałkiem Pity.

Ładowanie Rozmowy