Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Pyszne pierogi z soczewicą

Składniki:

ciasto:
* mąka pszenna - 800 gramów
* ciepła woda - 300 mililitrów
* oliwa z oliwek - 4 łyżki
* sól - 1 szczypta
* farsz:
* soczewica, najlepiej zielona - 200 gramów
* Esencja do duszonego kurczaka - 1 sztuka
* cebula szalotka - 2 sztuki
* czosnek, ząbek - 2 sztuki
* wędzony boczek - 100 gramów
* kminek rzymski - 1 łyżeczka
* kolendra, natka - 1 sztuka
* oliwa z oliwek - 80 mililitrów
* Papryka ostra - 1 łyżeczka


Sposób przygotowania:

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką. W garnku lub na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż boczek, czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chilli i cebulę, dodaj soczewice. Wszystko razem zalej 300 ml wody i dodaj Esencje. Całość dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Dopraw do smaku mielonym pieprzem, kminem rzymskim i posiekaną natką kolendry. Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta sklej ściskając palcami lub ugniatając je widelcem. Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę wraz z pierogami. Pierogi z soczewicą podawaj zarumienione ze smażoną cebulką.
Ładowanie Rozmowy