Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Pizza sycylijska

Składniki:

* starty ser mozzarella - 200 gramów
* pomidorki malinowe - 150 gramów
* czarne oliwki - 40 gramów
* anchois - 6 sztuk
* Przyprawa w Mini kostkach Czosnek - 2 sztuki
* cebula - 1 sztuka
* mąka pszenna - 50 gramów
* oliwa z oliwek - 2 łyżki
* sos do pizzy
* koncentrat pomidorowy - 100 gramów
* cukier - 1 łyżeczka
* sól - 1 łyżeczka
* Oregano - 2 łyżeczki
* woda - 30 mililitrów
* ciasto
* mąka - 1 kilogram
* woda - 500 mililitrów
* cukier - 25 gramów
* sól - 20 gramów
* olej - 50 mililitrów
* drożdże - 8 gramów


Sposób przygotowania:

Pomidorki i oliwki pokrój na połówki. Cebulę pokrój w piórka. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek dodaj mini kostki czosnek i dopraw pieprzem do smaku. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości. Posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, posyp po wierzchu serem, ułóż pomidory, oliwki, cebulę i anchois. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek.
Ładowanie Rozmowy