Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Pierogi z dynią w sosie szałwiowym

Składniki:

* dynia - 400 gramów
* cebula - 1 sztuka
* Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula - 3 sztuki
* ząbki czosnku - 3 sztuki
* orzechy włoskie - 2 łyżki
* pestki z dyni - 1 łyżka
* Papryka ostra - 1 łyżeczka
* margaryna - 3 łyżki
* starty parmezan - 50 gramów
* masło - 2 łyżki
* szałwia
* ciasto
* mąka - 500 gramów
* woda - 1 szklanka
* jajko - 1 sztuka
* sól


Sposób przygotowania:

Z mąki, wody, soli i jajka zrób klasyczne ciasto na pierogi. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do lodówki na 20 minut. Dynię pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż czosnek, cebulę i dynię. Dodaj również pokruszone orzechy i pestki z dyni oraz ostrą paprykę. Gdy dynia będzie miękka, przełóż wszystko do miski. Dodaj starty ser oraz przyprawę w mini kostkach. Następnie wymieszaj farsz widelcem, aby lekko rozgnieść dynię. Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wytnij okrągłe placki i zlepiaj klasyczne pierogi z farszem dyniowym. Pierogi ugotuj. Na patelni rozpuść masło z listkami szałwii. Dodaj ugotowane pierogi, chwilę wymieszaj i natychmiast podawaj.
Ładowanie Rozmowy