Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Pierogi z białym serem

Składniki:

* mąka - 3.5 szklanki
* jajko - 1 sztuka
* masło - 100 gramów
* woda - 1 szklanka
* biały ser twarogowy - 300 gramów
* cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
* śmietana - 60 mililitrów
* cukier - 2 łyżki
* sól
* skórka starta z jednej cytryny


Sposób przygotowania:

Do mąki wbij jajko, dodaj szczyptę soli, wlej szklankę gorącej wody i połowę rozpuszczonego masła. Wyrabiaj ciasto pierogowe, aż będzie gładkie. Odstaw gotowe ciasto na 20 minut. Ser utrzyj ze śmietaną, cukrem oraz skórką z cytryny, Ciasto rozwałkuj cienko i wycinaj, na przykład za pomocą szklanki, okrągłe placki. Nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Pierogi ugotuj i podawaj polane masłem.
Ładowanie Rozmowy