Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Makaron po bolońsku

Składniki:

* mięso mielone wieprzowo-wołowe - 400 gramów
* Esencja do duszonych mięs - 1 sztuka
* makaron spaghetti lub tagliatelle - 300 gramów
* cebula - 2 sztuki
* ząbek czosnku - 1 sztuka
* marchewka - 1 sztuka
* łodyga selera naciowego - 1 sztuka
* czerwone wino - 150 mililitrów
* sos pomidorowy - 500 mililitrów
* Oregano - 2 łyżki
* parmezan - 50 gramów
* sól do smaku - 1 szczypta
* Pieprz czarny - 1 szczypta
* oliwa - 60 mililitrów


Sposób przygotowania:

Cebulę, marchew, seler i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oliwy. Przełóż do innego naczynia. Na patelnię włóż mięso mielone. Podsmaż na mocnym ogniu do lekkiego zbrązowienia. Dodaj z powrotem warzywa i wlej wino. Duś chwilę, aż alkohol odparuje. Wlej sos pomidorowy, dodaj Esencję do duszonych mięs i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu około 30 minut. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odsącz, wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.
Ładowanie Rozmowy