Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Tort w paski

Składniki:

ciasto
* jajko - 3 sztuki
* mąka - 9 łyżek
* cukier - 250 gramów
* barwnik spożywczy żółty - 1 sztuka
* barwnik spożywczy pomarańczowy - 1 sztuka
* barwnik spożywczy czerwony - 1 sztuka
* barwnik spożywczy niebieski - 1 sztuka
* barwnik spożywczy zielony - 1 sztuka
* barwnik spożywczy fioletowy - 1 sztuka
krem
* mleko - 500 mililitrów
* budyń śmietankowy z cukrem - 2 opakowania
* cukier puder - 50 gramów
* Margaryna do pieczenia - 300 gramów
wierzch
* kolorowa posypka - 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Przygotuj dwie identyczne tortownice o średnicy 18 cm i 6 krążków z papieru do pieczenia również o średnicy 18 cm. Jedno jajko ubij z 1/3 szklanki cukru na puch. Dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj. Masę podziel na dwie części i włóż do dwóch identycznych miseczek. Do każdej dodaj odrobinę barwnika i wymieszaj. Ciasto z miseczek przełóż do wyłożonych papierem do pieczenia tortownic i piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 10 minut. W ten sam sposób upiecz pozostałe krążki biszkoptu. W garnku ugotuj 1 szklankę mleka. W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy. Wlej do wrzącego mleka i gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gładki, gęsty budyń. Wystudź. Miękką margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Następnie ciągle ucierając dodawaj po łyżce wystudzony budyń. Z krążków biszkoptu zdejmij papier. Fioletowy krążek połóż na paterze i posmaruj cienko kremem. Przykryj krążkiem niebieskim i znów posmaruj kremem. W ten sposób przełóż kremem wszystkie krążki ciasta. Całość lekko dociśnij. Pozostałym kremem posmaruj boki tortu. Wierzch udekoruj kolorową posypką. Tort odstaw do lodówki by stężał.
Ładowanie Rozmowy