Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Tiramisu

Składniki:

biszkopt
* jajko - 7 sztuk
* cukier - 1 szklanka
* mąka tortowa - 1 szklanka
* mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
krem
* serek homogenizowany naturalny - 1 kilogram
* cukier puder - 0.5 szklanek
* smietanki sniezki - 1 opakowanie
* żelatyna - 2 łyżeczki
* olejek rumowy - 1 opakowanie
dodatki
* kakao - 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do piany żółtka i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i piec 30 minut. Po przestudzeniu biszkopta przeciąć go na pół. Krem: Śnieżkę ubić w 3/4 szklanki mleka. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Ser dobrze zmiksować z cukrem pudrem, dodać olejek rumowy, ubitą śnieżkę i rozpuszczoną żelatynę. W 1/2 szklanki letniej wody rozpuścić 1 łyżkę cukru i kilka kropel olejku rumowego-wymieszać. Połową nasączyć spód biszkoptu. Cały spód ciasta oprószyć kakao-przez sitko. Wyłożyć 2/3 kremu, ponownie oprószyć kakao. Położyć wierzch ciasta. Nasączyć tak samo jak spód i oprószyć kakao. Wyłożyć resztę kremu, wierzch ugładzić łyżką i również oprószyć kakao. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Ładowanie Rozmowy