Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Placek z rabarbarem

Składniki:

ciasto
* Margarynęa do pieczenia - 150 gramów
* cukier - 15 dekagramów
* jajko - 3 sztuki
* skórka z połowy cytryny - 1 sztuka
* sok z połowy cytryny - 1 sztuka
* mąka - 22 dekagramy
* proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
* mleko - 4 łyżki
* sól - 1 szczypta
dodatki
* rabarbar - 70 dekagramów
* cukier - 20 dekagramów
* cynamon - 1 łyżeczka
* cukier puder do oprószenia - 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem i cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać odrobinę soli, sok i skórkę z cytryny. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Rabarbar oczyścić, umyć, pokroić w 2-centymetrowe kawałki i wymieszać z cukrem oraz cynamonem. Następnie wyłożyć na surowe ciasto. Upiec ciasto. Wystudzony placek posypać cukrem pudrem.
Wskazówki pieczenia:
60 minut °C
Ładowanie Rozmowy