Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Ciasto z budyniem i malinami pycha

Składniki:

Ciasto:
* jajko - 4 sztuki
* mąka pszenna - 2 łyżki
* mąka ziemniaczana - 2 łyżki
* kakao - 1 łyżka
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
* cukier - 0.5 szklanek
* cukier waniliowy - 1 opakowanie
* olej - 1 łyżka

Krem:
* mleko - 1 litr
* budyń śmietankowy - 4 opakowania
* dodatkowo
* maliny - 2 opakowania
* galaretka malinowa - 2 opakowania
* czekolada - 1 opakowanie



Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i olej delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 24x28 cm posmarować margaryną i posypać lekko mąką, wlać ciasto i piec w 180 st. C około 20 25 min. (ciasto ma być cienkie). Upieczone ciasto wystudzić (nie wyjmujemy z blaszki), ugotować 4 budynie w litrze mleka, gorący wylać na ciasto, przestudzić. Ułożyć maliny i wstawić do lodówki. Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, wystudzić (ma być tężejąca), polewać łyżką galaretkę na maliny, aż do wyczerpania, odstawić do lodówki na 2 godziny.

Wskazówki pieczenia:
25 minut 180 °C

Ładowanie Rozmowy