Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Ciasto marchewkowe

Składniki:

* Margaryna do pieczenia - 200 gramów
* marchew starta na drobno - 2 szklanki
* jajko - 4 sztuki
* cukier - 0.5 szklanek
* mąka - 2 szklanki
* proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
* soda oczyszczona - 2 łyżeczki
* sól - 1 szczypta


Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuścić. Jaja zmiksować z cukrem, dodać połowę mąki połączonej z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wszystko wymieszać. Dodać startą marchewkę, wsypać resztę mąki, połączyć. Następnie wlać ostudzoną margarynę i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy (o średnicy ok. 26 cm) wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Wskazówki pieczenia:
45 minut 180 °C
Ładowanie Rozmowy