Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Brownie czekoladowe

Składniki:

* Margaryna do pieczenia - 135 gramów
* czekolada deserowa - 140 gramów
* jajka - 3 sztuki
* cukier - 225 gramów
* ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
* mąka pszenna - 40 gramów
* proszek do pieczenia - 1 łyżka
* kakao - 25 gramów
* orzechy posiekane - 55 gramów


Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Włożyć margarynęi czekoladę do żaroodpornej miski umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą i pozostawić do stopienia (ewentualnie włożyć do kuchenki mikrofalowej na średnią moc, od czasu do czasu zamieszać aż do stopienia). Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. W osobnej misce ubić białka z cukrem i aromatem waniliowym. Wymieszać z masą czekoladową. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli wsypać do masy i wymieszać. Dodać posiekane orzechy włoskie. Przełożyć masę do przygotowanej foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut. Pozostawić do schłodzenia w foremce, a następnie pociąć na kwadraty. Porada: Nie lubisz orzechów? Zamień je na 55 g czekolady w kawałkach lub ulubionych cukierków.
Wskazówki pieczenia:
45 inut 160 °C
Ładowanie Rozmowy